Piwne style i dopasowane przepisy

 


Propozycja 1 - Piwa smakowe i przyprawiane
O smaku kwasowym Radler z delikatnym musem cytrynowym

W piwach reprezentujących ten styl piwny smaki słodu i chmielu wzbogacone zostały o inne charakterystyczne aromaty, których wachlarz wyznacza wyłącznie inwencja piwowara. Znajdziemy więc piwa o smaku owocowym (jabłkowe, wiśniowe, cytrusowe), o smaku tequili, czekolady, lawendy i wielu innych. Piwa z tego stylu doskonale sprawdzają po posiłku oraz jako uzupełnienie owocowych deserów.

Mus cytrynowy - składniki na 4 porcje:

  • 2 białka jajek
  • 60 g cukru pudru
  • 2 cytryny
  • 300 ml zimnej śmietanki 36%
  • listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:
Cytrynę dokładnie myjemy, ścieramy skórkę na tarce i wyciskamy sok. Do schłodzonej miski wlewamy śmietankę kremówkę, dodajemy do niej startą skórkę i cukier. Ubijamy do momentu zgęstnienia. Gdy krem zacznie gęstnieć, dodajemy sok z cytryny i ubijamy na mniejszych obrotach. W oddzielnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli, a następnie dodajemy do kremu, delikatnie mieszając. Całość przekładamy do pucharków i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem ozdabiamy miętą i skórką cytryny. Smacznego!

 


Propozycja 2 - Piwa pszeniczne ( w stylu belgijskim)
z dorszem z zapiekanymi warzywami

Pszeniczna nuta współgra z mącznymi produktami np. z makaronami oraz z rybami i owocami morza, które idealnie podkreślą kwaskowego jasnego przeniczniaka. Piwo pszeniczne podajemy w szklankach do witbiera, czyli kanciastych, średnio-wysokich z grubego szkła. W przypadku takich piw temperaturę możemy obniżyć aż do 5 stopni Celsjusza.

Dorsz zapiekany z warzywami – składniki na 4 porcje:

  • 1 kg filetów z dorsza
  • 3 puszki pomidorów pelati
  • 4 duże marchewki
  • papryka czerwona i żółta
  • 2 mniejsze cukinie
  • 2 cebule
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie

Sposób przygotowania:
Kroimy warzywa – cebulę w piórka, marchewki w słupki, papryki i cukinie w półtalarki. W głębokiej patelni smażymy cebulę, następnie dodajemy pozostałe warzywa i rozmaryn. Podsmażamy kilka minut. Podsmażone warzywa zalewamy pomidorami, dusimy na małym ogniu jeszcze 15 min. W tym czasie rybę kroimy na kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na oliwie z oliwek do zarumienienia. Gotową rybę kładziemy na warzywach. Smacznego!

 


Propozycja 3 - Dry Stout / Stout klasyczny
z krupnikiem i niebieskim serem pleśniowym (np. Stilton)

Styl szczególnie popularny wśród amatorów kawy i wyraźnych smaków, którzy w piwach typu stout odnajdą szlachetną goryczkę i palone smaki, które połączone są ze swoistą „kawową” kwaśnością. Dlatego styl ten uchodzi za dość wytrawny. Dodatkowo bardzo niskie nasycenie piwa i zawartość alkoholu nadają mu aksamitnego wyrazu. Głęboki piwa typu stout, takiego jak Guiness, doskonale uzupełnia nie tylko ostre potrawy, jak chilli con carne, które od razu przychodzą nam do głowy, lecz również dania delikatne jak choćby świeże ostrygi skropione jedynie cytryną.
Stouty w wersji sesyjnej podajemy zwykle w prostych szklankach (1 pint). Może to być klasyczna szklanka z wybrzuszeniem u góry, aby lepiej leżała w dłoni. Ponieważ styl ten jest klasycznym „ale” rodem z Irlandii więc temperatura serwowania powinna być również klasyczna , czyli 11-13 stopni.  

Krupnik z niebieskim serem pleśniowym – Składniki dla 6 osób

  • 0,5 kg żeberek
  • 3 -4 średnie marchewki
  • 2 pietruszki
  • duży kawałek selera
  • mały por lub pół większego
  • pół przekrojonej i opalonej na czarno nad płomieniem lub na suchej patelni cebuli
  • 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 5-6 ziemniaków
  • przyprawy: sól, pieprz, 2 listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego
  • opakowanie sera z niebieską pleśnią (np. ser Stilton lub niebieski Lazur)

Sposób przygotowania:
Umyte mięso wstawiamy do garnka z 3 litrami wody, zagotować, zdjąć szumowinę, zmniejszyć ogień,
dorzucić listki laurowe i ziele angielskie. Gotować 30 min, a następnie dodać pokrojone warzywa: cebulę, pora, selera, marchewkę, pietruszkę. Wsypać kaszę, posolić, gotować ok. 15 minut, po czym dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i startą marchewkę. Kiedy i one będą miękkie - zupa jest gotowa. Gotowy krupnik podajemy z wiórkami niebieskiego sera pleśniowego na wierzchu i schłodzonym piwem Guinness. Smacznego!

 


Propozycja 4 - Europejski bursztynowy Lager
 z grzankami z serem i przyprawami

Głęboki smak słodu podkreślony nutą świeżego chleba. Wielce zharmonizowany zapach i smak uzupełniony szlachetną goryczką i ziołowym aromatem chmielu. Bursztynowy klarowny kolor i biała piana. To wszystko reprezentuje jeden z najdostojniejszych lagerów – europejski bursztynowy lager. Styl tego piwa broni się w połączeniach z potrawami z chlebem oraz daniami mięsnymi. Doskonale pasuje do steków i dań z wieprzowiny. Lekkie skarmelizowanie mięsa będzie współgrało z nutą karmelu w piwie. Piwa bursztynowe możemy podawać w wyższych kuflach lub szklankach podobnych do takich jakie stosujemy dla jaśniejszych kuzynów. Temperatura rekomendowana to 6-8 stopni.

Czosnkowe grzanki z serem z piwem typu lager – składniki dla 4 osób:

  • 90 ml półtłustego mleka
  • ½ łyżeczki mielonej gorczycy
  • 125 g dojrzałego sera cheddar, startego
  • 40 g świeżo startej pełnoziarnistej bułki
  • 4 kromki pełnoziarnistego chleba
  • 1 mała czerwona cebula, pokrojona w cienkie krążki

Sposób przygotowania:
Do rondelka wlać mleko, wsypać mieloną gorczycę i ser. Stale mieszając gotować na małym ogniu, aż ser się roztopi i masa będzie gładka. małego rondla o grubym dnie Wlać mleko, wsypać mieloną gorczycę i wrzucić ser. Zdjąć z ognia i wsypać tartą bułkę. Schłodzić 3–4 minuty, od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje i będzie nadawać się do smarowania.
Ułożyć kromki chleba na grillu i opiec z obu stron. Położyć na tostach krążki cebuli, nałożyć masę serową i rozsmarować ją na całej powierzchni. Położyć z powrotem na grillu i opiekać 2–3 minuty, aż ser się przyrumieni i pojawią się na nim pęcherzyki powietrza. Smacznego!

 

 

Propozycja 5 - Niemieckie pszeniczne i żytnie
  z dorszem z sosem porowo-śmietanowym

Piwa reprezentujące styl weissbier charakteryzuje bananowa owocowość połączona z aromatem goździków przyprawowych. Czasem podkreślone są nutą wędzonki. Do tego oryginalnie nieklarowne, co sprawia, że jest delikatnie drożdżowe, jak jasna pszenna bułka. Weissbier’a serwujemy w wysokich szklankach wąskich u dołu i szerokich na górze, aby pomieściły nieprzyzwoicie gęstą pianę. Jest mocno nasycone CO2 więc doskonale sprawdza się w letnie upały. Podwyższona kwaśność i lekki charakter piwa będą pasowały do delikatnych jasnych mięs drobiowych, ryb a nawet sałatek owocowych. Możemy również połączyć ten styl z potrawami cięższymi, z większą ilością tłuszczu, jak choćby biała kiełbasa. Orzeźwiający charakter piwa złagodzi ciężką potrawę. Temperatura serwowania to 6-9 stopni. Przykładem stylu weissbier jest np. Paulaner.

Dorsz w sosie porowo-śmietanowym – składniki na 3 porcje:

  • 500 g filetu z dorsza
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka przyprawy do ryb
  • 2 łyżki oleju
  • mały por
  • 200 ml śmietany 30%
  • sok z cytryny
  • przyprawy : sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Rybę przyprawiamy, obtaczamy w mące i smażymy. W tym czasie pora kroimy na plasterki i smażymy na maśle. Dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Polewamy rybę ciepłym sosem porowym. Smacznego!

 


Propozycja 6 - Jasny Lager –
 z zestawem piwnych przekąsek

Jasny lager to najpopularniejszy styl piwny wśród polskich piwoszy. Charakteryzuje się delikatnie słodowym posmakiem i odpowiednio zbalansowanym chmielem. Taki styl piwa pasuje do szerokiej gamy potraw. Od lekkich przekąsek i snack’ów, po przez deskę serów i na cięższych, mięsnych potrawach skończywszy. Tradycyjnie jasny lager będzie się komponował jako dodatek do różnych pieczonych mięs, a jego świeży i ściągający charakter przełamie smak nawet sycącej golonki. Jasne lagery podajemy w nieco wyższych i wyprofilowanych szklankach lub w tradycyjnych kuflach. Temperatura rekomendowana to 6-8 stopni.

Deska piwnych przekąsek – składniki dla 4 osób:

  • 150 g kabanosów
  • grzanki czosnkowe
  • koreczki z sera gouda, szynki, papryki i pikantnych korniszonów
  • koreczki z salami, sera wędzonego i oliwek

 

 


Propozycja 7 - Amerykańskie bursztynowe ALE
 z talerzem włoskich przekąsek

Poszukując złożonego smaku piwa, nacechowanego głębokim aromatem jasnego słodu i uzupełnionego odpowiednio wysoką goryczką warto sięgnąć po amerykańskie bursztynowe ale. Istotną cechą tego stylu jest również wyraźny owocowy smak, co w połączeniu z nutą karmelu i swoistą słodyczą tworzy wrażenie wysokiej pełni i odpowiedniej krągłości. Wybierając stosowną potrawę do amerykańskich bursztynowych ale musimy wziąć pod uwagę wyraźne ich cechy. Dlatego rekomendowane dania również muszą mieć odpowiednią dozę charakteru: na przykład te z mięsnymi sosami, albo wyraźna cebulowa tarta, czy znane nachos będą konkurować z piwem o prym na podniebieniu, ale nie zdołają go zdominować. Piwo w typie „ale” warto podawać w nieco wyższej temperaturze niż lagery (9 -11’C). Typowym naczyniem powinna być prosta szklanka np. taka od shakera.

Włoski talerz przekąsek – składniki dla 4 osób:

  • szynka wędzona
  • winogrona, figi, plasterki melona  
  • grissini

 


Propozycja 8 - Koźlak
 z pieczoną kaczką z jabłkami

Smaki prażonego ziarna i słodu, trunku wzbogaconego o nutę karmelową, jednak nie taką słodką, cukierniczą, tylko bardziej wytrawną i zrównoważoną. Taką, która przypomina dobrze wypieczone pieczywo – to właśnie jest tradycyjny koźlak. Ciemny lager już swoim kolorem zdradza złożoność smaku, jednak próżno szukać w nim intensywnej goryczy. Koźlak to głównie kompozycja aromatów pochodzących od słodów oraz intensywnego gotowania brzeczki podczas warzenia piwa. Dlatego bez trudu odnajdziemy również aromaty suszonych owoców. Koźlaki to piwa intensywne, dlatego trzeba dobrać równie intensywne dania. Pieczona kaczka z jabłkami będzie idealnym mariażem – przypieczona / skarmelizowana skórka będą doskonale pasować do nut karmelowych, a słodycz i kwaśność jabłek będzie dobrze się układać z podwyższoną pełnią trunku. Koźlaki podajemy w kanciastych pokalach z grubego, szkła w temperaturze 8-10 stopni.

 

Pieczona kaczka z jabłkami i suszonymi śliwkami

  • 1 kaczka (około 2,5 kg)
  •  6 kwaśnych jabłek
  •  20 dag suszonych śliwek
  •  olej słonecznikowy
  •  4 łyżeczki soku z cytryny
  •  sól, pieprz, majeranek

Kaczkę umyć, natrzeć przyprawami z zewnątrz i wewnątrz, a następnie polać olejem wymieszanym z sokiem z cytryny. Pozostawić na noc w lodówce.  Do środka kaczki włożyć śliwki. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, wydrążyć, posypać majerankiem. Część jabłek umieścić w kaczce, drugą częścią obłożyć kaczkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do 3 godzin polewając sosem I tłuszczem wytapiającym się z mięsa.

 

 


Propozycja 9 - Belgian Blond ALE
 z curry z kurczakiem i ananasem

Piwa belgijskie, do których należy Belgian Blond Ale charakteryzują się kompozycją delikatnie pieprzowych aromatów chmielowych w połączeniu z delikatną, miodową nutą słodową i znaczącą owocowością. Do tego musimy dodać swoiste przyprawowe aromaty cechujące piwa z tego regionu i znamienną rozgrzewającą moc tego stylu. A mimo to piwo uchodzi za relatywnie lekkie, pachnące ale niezbyt natarczywe. Jeżeli takich smaków szukamy podczas wizyty w restauracji, to do piwa w tym stylu proponuję wybrać równie złożoną potrawę. Pachnąca ziołami kuchnia włoska, np. sycące makarony z małżami w sosie pomidorowym wydają się idealnym połączeniem. Piwa w tym stylu należy podawać w temperaturze 8-10’C i zwyczajowo w pokalach kształtem przypominających kielich Św. Grala, który to nawiązuje do tradycji warzenia piwa w klasztorach zakonnych.

Curry z kurczakiem i ananasem – składniki dla 4 osób:

  • 2 filety z piersi kurczaka (ok. 500 g)
  • 1 cebula
  • ½ puszki kukurydzy
  • 3 cm kłącze imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 plasterków ananasa z puszki
  • 125 ml soku z ananasa (z puszki)
  • 100 g śmietany 18%
  • 3 łyżeczki mieszkanki przypraw lub pasty curry
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz, imbir

Sposób przygotowania:
Piersi kurczaka myjemy i kroimy na cienkie paski. Marynujemy w curry, imbirze i posiekanym czosnku– odstawiamy na ok 30 min, potem smażymy na patelni razem z cebulką. Dodajemy kukurydzę i ananasa, a następnie wymieszany sok ze śmietaną.  Doprawiamy do smaku pozostałym curry, solą, świeżo mielonym pieprzem i imbirem. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.

 

 

 

Propozycja 10 Imperialne IPA
 z plackami rosti (smażone placki z ziemniaków, dyni, cieciorki i sera)

Intensywne aromaty kwiatowe, sosnowe, żywiczne i cytrusowe. To wszystko zafundują nam piwa uwarzone z udziałem amerykańskich odmian chmielu. Do tego wielce owocowy charakter, odpowiednia moc, podbudowa słodowa i goryczka na tak wysokim poziomie, że można ją porównać jedynie z bardzo ostrymi potrawami. Tak też należy łączyć ten styl piwa. Połączenie ferii smaków i wysokiej goryczy amerykańskiego trunku ze słodkimi i ostrymi potrawami rodem z kuchni Tex-Mex zagwarantuje nam szeroką paletę doznań. Aromatyczne piwo i pachnące burrito – to idealne połączenie! Piwa w tym stylu mimo że są górnej fermentacji możemy podać w nieco niższej temperaturze 7-9 stopni i koniecznie w klasycznej prostej szklance z grubego szkła.

Placki rosti z dodatkami – składniki dl 4 osób:

  • 150 g dyni
  • mąka ciecierzycy
  • 2 łyżki twardego sera
  • 2 ziemniaki
  • przyprawy: sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
Ziemniaki i dynię ścieramy na tarce, dodajemy ser, mąkę z ciecierzycy oraz sól i pieprz. Wszystko mieszamy i formujemy w kulki, które później rozgniatamy na cienkie placki. Smażymy na maśle do zrumienienia.

 

 

 


Propozycja 11 – Porter
 z gruszką w gorzkiej czekoladzie z niebieskim serem pleśniowym

Kiedy chcemy nieśpiesznie cieszyć się obfitością doznań smakowych, trzeba koniecznie sięgnąć po portera bałtyckiego. Najlepsi reprezentanci tego stylu odwdzięczają się aromatem karmelowym, orzechowym oraz charakterystyczną palonością przypominającą bardziej kawę espresso niż nutę spalenizny. Bardzo ciemne piwo kryje również aromaty lukrecji, czekolady, suszonych owoców (śliwek i wiśni) oraz jest zrównoważone odpowiednią goryczką. Piwo nie powinno być słodkie i ulepne, ale mimo tego bardzo pełne i z wyraźnym alkoholowym akcentem. To tzw. „wielkie piwo” i dlatego trzeba je łączyć z tymi cięższymi potrawami. Z powodzeniem porter bałtycki możemy podawać do deserów. Ciemne ciasto czekoladowe, słodkie skarmelizowane herbatniki, a nawet czarna czekolada będą pasowały idealnie. Porter podajemy w pokalach przypominających większe kieliszki do brandy lub koniaku. Rekomendowana temperatura dla tego piwa to nawet 16 stopni. Reprezentantem tego stylu w ofercie Grupy Żywiec jest Porter Żywiec.

Gruszka w gorzkiej czekoladzie z niebieskim serem pleśniowym – składniki dla 2 osób:

  • 1 twarda gruszka
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka cukru
  • tabliczka gorzkiej czekolady wysokiej jakości
  • 50 g niebieskiego sera pleśniowego (np. gorgonzola)

Sposób przygotowania:
Gruszkę obieramy ze skórki i kroimy na ósemki. Grillujemy ma maśle z odrobiną cukru. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Na talerzach kruszymy ser pleśniowy, kładziemy grillowane gruszki i polewamy płynną czekoladą.

Z usług Loży Dżentelmenów skorzystali między innymi:

 

loga klienci small