Johnnie Walker

Nie raz na pewno zastawialiście się dlaczego w ofercie Johnnie Walker’a jest tak dużo propozycji.
Ile dokładnie? Obecnie na rynku mamy:

  • Johnnie Walker Red Label
  • Johnnie Walker Black Label
  • Johnnie Walker Double Black
  • Johnnie Walker Gold Label
  • Johnnie Walker Platinum Label
  • Johnnie Walker Blue Label

Do nie dawna koneserzy mieli do dyspozycji także Johnnie Walker Green Label, lecz niestety został ostatnio wycofany z naszego rynku. Dla wnikliwych poszukiwaczy zdradzamy, że można znaleźć także Johnnie Walker Swing. Jest to jedyny Johnnie Walker, który nie występuje w słynnej kwadratowej butelce, tylko w szkle o kształcie przypominającym butelkę od koniaku.


Dlaczego tak wiele gatunków Johnnie Walkera jest na rynku?

Z bardzo prostego powodu - każdy został skomponowany w zupełnie innym celu.

 

johnnie walker

 

Najstarszym gatunkiem jest Johnnie Walker Blue Label.
To połączenie szesnastu pieczołowicie dobranych single malt i single grain. Uznawana jest przez wielu za najdoskonalszą blended whisky świata. Na pewno jest to trunek dla prawdziwych koneserów. Każda butelka ze specjalnego szkła kwarcowego jest indywidualnie numerowana, a kryje w sobie mieszankę, której najstarsze składniki dojrzewają w dębowych beczkach ponad 60 lat! Są to whisky głównie z wysp (zachodnich i wschodniego Highlandu i kilku destylarni z Speyside). Jej koronne składniki to trójka Single Malt Whisky: Royal Lochnagar z gór, Benrinnes ze Speyside oraz CaolIa z wyspy Islay.

 

Chcąc szczególnie celebrować Johnnie Walker Blue Label, degustujemy ją schłodzoną do temperatury 15-16 stopni Celsjusza. Przed degustacją zaopatrzmy się w wodę lodową, czyli po prostu wodę z dużą ilością lodu. Po tym jak już uraczymy nasze nosy niezwykłym aromatem tej prestiżowej whisky. Weźmy dwa lub trzy małe łyczki lodowatej wody aby odpowiedni przygotować nasze kubki smakowe. Następnie weźmy na język odrobinę whisky i pozwólmy jej powoli rozpłynąć się wewnątrz naszych ust. Wtedy najlepiej można poznać doskonałe walory smakowe Blue Label.

 

Następna w kolejności to Johnnie Walker Platinium Label.

Jest to najnowsza propozycja z linii whisky Johnnie Walker. Ten blend składający się z minimum 18 letnich whisky został po raz pierwszy udostępniony szerokiej publiczności w 2012 roku. Ten niezwykły mariaż opiera się na rodzinnej tradycji tworzenia 'prywatnych blendów' dla ulubionych klientów, dyrektorów firm i na specjalne okazje. Platinium Label został stworzony przez master blendera Jima Beveridge'a. Jak sam to określił - kieruje go przede wszystkim do młodych, coraz bardziej wymagających koneserów whisky.


Co do samego aromatu - w nosie zachwyca nutami wiśni maraschino, słodkiego toffi i karmelu oraz delikatną nutką dymu. W ustach rozbrzmiewa bogactwem słodkich i ciepłych aromatów kremowego słodu, po raz kolejny delikatnie wykończonego odrobiną dymu - tym razem ze szczyptą delikatnie pikantnego cynamonu. Na finiszu zachwyca głębią ciemnej czekolady z kandyzowaną skórką pomarańczową. Whisky Platninium Label w gustownym pudełku to napewno wspaniały prezent dla amatora whisky mieszanej.

 

Również 18-letnia jest Johnnie Walker Gold Label.

Ta whisky powstała aby uczcić 175 rocznicę zapoczątkowania dynastii Walkerów. Składa się z 15- przynajmniej 18- letnich – single malt i single grain. Gotowa mieszanka ma nasycony złoty kolor. Ale nie tylko dlatego nosi nazwę Gold Label. Jak mówi legenda, do produkcji tej whisky wykorzystuje się między innymi wodę ze źródła przepływającego przez złotonośne pokłady starej kopalni złota. Mikroskopijnej wielkości drobiny kruszcu, wypłukane przez rwący potok, podobno mają swój udział w kształtowaniu smaku JWGL .

 

Czas na gwiazdę rodziny Johnnie Walker Black Label.
Początkowo zwana Extra Special Old Highland whisky, składająca się z 40 pojedynczych gatunków whisky zarówno słodowych jak i zbożowych, z których najmłodsza dojrzewała conajmniej 12 lat. Wyjątkowy smak i aromat zawdzięcza przede wszystkim dwóm gatunkom: Cardhu oraz CaolIla.


Cardhu to górska słodowa, niemieszana szkocka whisky wykonana starym sposobem spokojnego gotowania w kotle. Zaskakuje swym łagodnym i słodkawym smakiem, z ukrytym, ale wyczuwalnym niuansem dymu. CaolIla to whisky, którą charakteryzuje bladozłoty kolor i ostry aromat, przypominający morskie powietrze, przesiąknięty wonią wędzonego łososia, z delikatną nutą kwiatowo-pieprzową. Smak słodkawy z wyczuwalnym torfowo-dymnym posmakiem. Pije się ją późnym popołudniem lub wieczorem, z dodatkiem czystej wody lub maksymalnie dwoma kostkami lodu. Doskonała jako aperitif.

 

Następna w kolejce to Johnnie Walker Double Black Label.

W stulecie rozpoczęcia produkcji whisky Johnnie Walker Black Label właściciel marki, firma Diageo, wprowadza na rynek jej nowszą ekskluzywną wersję. Johnnie Walker Double Black przeznaczony jest szczególnie dla miłośników alkoholu tej marki, którzy lubią jego oryginalny posmak. Nowa mieszanka jest jeszcze bardziej intensywna. Rezultat ten uzyskano dzięki kupażowi najlepszych whisky typu single malt o bardzo silnym smaku, produkowanych na zachodzie Szkocji. Został on wzmocniony przez dodanie whisky o specyficznej torfowej nucie aromatycznej. Dojrzałość smaku i jego charakterystyczne „przydymienie” (efekt torfowego dymu) ma podkreślać przyciemniona butelka.

 

Co wobec tego można powiedzieć o Johnnie Walker Red Label?

Nie jest przecież tak dostojna jak Blue Label, nie zawiera złota jak Gold Label ani nie ma tylu składników co Black Label. Wyjątkowość i popularność Red Label tkwi w czymś innym. Wielbiciele mówią o niej The Merriest – najweselsza. W tym tkwi nieodparty urok whisky z czerwoną etykietą – jest wesoła, radosna namawiająca do zabawy w gronie przyjaciół. Jej smak to efekt współdziałania 35 składników.

 

Ze słów Iana Williamsa (wybitnego szkockiego znawcy whisky i menadżera destylarni Cardhu) wynika, że ta whisky ma celowo nieco „szorstki” smak, dzięki czemu dyktuje ton wszystkim rodzajom drinków. Po prostu najlepiej łączy się z dodatkami, zachowując własny charakter.

 

Jedyny Blended Malt w rodzinie, czyli niedawno wycofany z obiegu Johnnie Walker Green Label (znany wcześniej jako Pure Malt). Blended Malt Oznacza to, iż whisky została skomponowana na bazie wyłącznie single malt whisky – pojedynczych whisky słodowych, bez whisky zbożowych. W jej skład wchodzi 16 single malt whisky , z czego każda z nich musiała dojrzewać w dębowych beczkach przynajmniej 15 lat. Wyjątkowego charakteru nadają jej szczególnie cztery najznamienitsze whisky: Talisker, CaolIla, Cragganmore i Linkwood. Green Label ma intensywny, świeży, a zarazem lekko dymny smak, któremu zawdzięcza liczne nagrody, między innymi podczas konkursu World Spirits Competition w San Francisco w 2006 r. otrzymała miano najlepszej whisky mieszanej. W obecnej chwili nie jest dostępna w oficjalnej dystrybucji w Polsce, gdyż zaprzestano jej produkcji.

 

Na koniec został nam Johnnie Walker Swing.

To wprowadzona na rynek w 1932 roku przez Aleksandra II Walkera mieszana szkocka whisky, sprzedawana w nietypowej jak na Johnniego Walkera butelce, której zaokrąglone dno umożliwia kiwanie się jak wańka-wstańka. Blend, którego sercem są whisky z regionu Speyside dopełnione whisky z Highland i Islay, delikatny i słodki.

Z usług Loży Dżentelmenów skorzystali między innymi:

 

loga klienci small